Естествено лечение на тиреоидит на Хашимото

3 924

 

Естествено лечение на тиреоидит на Хашимото

Естествено лечение на тиреоидит на Хашимото

Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване, което засяга щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза произвежда хормони, които помагат за регулирането на няколко от функциите на тялото.

Автоимунното заболяване възниква, когато имунната система атакува здрави тъкани. При болестта на Хашимото клетките на имунната система причиняват смъртта на клетките на щитовидната жлеза, които произвеждат хормони. Заболяването обикновено води до намаляване на производството на хормони (хипотиреоидизъм).

Въпреки че всеки може да развие болестта на Хашимото, тя се среща по-често при жени на средна възраст. Основното лечение е заместителна терапия с хормони на щитовидната жлеза. Болестта на Хашимото е известна още като тиреоидит на Хашимото, хроничен лимфоцитен тиреоидит и хроничен автоимунен тиреоидит.

Как да се лекува хипотиреоидизъм с домашни средства

Хипотиреоидизмът възниква, когато щитовидната жлеза отделя по-малко тиреоидни хормони, отколкото тялото се нуждае, и следователно възникват метаболитни нарушения. Този проблем се открива чрез различни симптоми като наддаване на тегло или умора.

Естествено лечение на тиреоидит на Хашимото

Как се проявява хипотиреоидизмът

Признаците на хипотиреоидизъм имат локални прояви, които отразяват забавянето на метаболизма, сред които се открояват следните:

 • Една от най-ярките прояви е внезапното наддаване на тегло без видима причина. Пациентът не е променил хранителните си навици, нито се храни повече, напротив, има намаление на апетита
 • Суха, лющеща се кожа
 • Повишена чувствителност към студ
 • Обилен косопад и чупливост на косата
 • Чупливост на ноктите, които са по-тънки и се чупят лесно
 • Честата умора и отпадналост. Човекът се чувства видимо уморен, въпреки че не е положил никакви усилия за това, има малка съпротива срещу физически дейности и изтощение, което понякога може да попречи на ежедневието
 • Мускулни болки
 • Изтръпване на мускулите
 • Апатия, безразличие и в някои случаи дори тъга също са прояви на хипотиреоидизъм, които могат да показват наличието на това състояние
 • Промени в менструалния цикъл
 • Главоболие

Запарка от коприва

Копривата съдържа хранителни вещества, които са полезни за пациенти с понижена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм). Неговите свойства подобряват скоростта на метаболизма и намаляват усещането за физическа и психическа слабост.

Съставки

Сушена коприва – 1 чаена лъжичка
Вода – 250 мл

Начин на приготвяне

Добавяме изсушената коприва към чаша гореща вода и я покрийте. Оставяме да престои 10 минути и прецеждаме.

Режим на консумация

Пийте 2 чаши запарка от коприва на ден, една сутрин и една следобед.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Прочетете още: Грижа за твоето здраве

Посетете канала ми в YouTube Домашна кухня с Дани

Естествено лечение на тиреоидит на Хашимото


Препоръчано видео

video
Невероятно! Ефективно на 100%!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.