С аромат на жасмин! Как да размножите вашите растения чрез резници във вода?

1 867

С аромат на жасмин! Как да размножите вашите растения чрез резници във вода?

Жасминът е увивно растение с ефектни, ароматни цветя, което се отглежда в градини и вътрешни дворове по целия свят. Въпреки че е лесно за отглеждане, понякога може да се наложи да размножим съществуващо цвете. Лесен начин да направите това е чрез метода на поставяне на резници от жасмин във вода.

Нашата цел е да ви покажем подробните стъпки за размножаване на вашия жасмин с водни резници, както и съвети и трикове, за да осигурите успешно размножаване. С малко търпение и грижи можете да имате градина, пълна с красив, ароматен жасмин за нула време.

Научете как лесно и ефективно да размножите своя жасмин с водни резници и се насладете на красотата и аромата на това популярно растение във вашия дом.

Възпроизвеждане на жасмин

Този е един от най-разпространените и лесни методи за размножаване на жасмин, който се състои в отрязване на клонка от зряло растение и поставянето му в чаша с вода или в земята, така че да образува корени и да стане ново самостоятелно растение.

Първо трябва да изберем здрава и жизнена клонка от зряло растение жасмин. С чиста ножица трябва да отрежем резник с дължина около 10-15 см, точно под възел или пъпка.

След това е време да премахнем долните листа на резника, като оставим само горните листа. След това трябва да поставим резника в чаша с чиста вода, като се уверим, че листата не са потопени.  Трябва да се постави на топло място с непряка светлина. Трябва да сменяте водата на всеки 2-3 дни.

След няколко седмици на резника трябва да започнат да се образуват корени и можем да го пресадим в саксия с пръст. Трябва да имаме предвид, че това е само един от методите за възпроизвеждане на жасмин във вода и че те могат да варират в зависимост от вида жасмин и условията на околната среда.

Винаги се препоръчва проучете вида жасмин, който имаме, и следвайте специфичните инструкции за този вид.

Продължителността на времето, през което резник от жасмин трябва да бъде оставен във вода, преди да бъде трансплантиран в саксия с почва, е от 2-3 седмици или докато се образуват видими корени.

Предлагам Ви един много бърз начин на приготвяне на чай от жасмин.

Чай от жасмин

Съставки

Листа от жасмин – 1 супена лъжица
Вода – 2 чаши

Начин на приготвяне

Поставяме водата в тенджера и варим за две минути. Добавяме листата жасмин и оставяме да заври. Намаляваме температурата и оставяме сместа да ври за 2-3 минути. След това прецеждаме сместа и изхвърляме листата.

Сервираме го в чаша и не добавяме подсладител, тъй като това избягва промяната на вкусовия профил на жасминовия чай. Възможно е в началото да ви е трудно да свикнете с вкуса на запарката. Чаят от жасмин обаче има деликатен вкус, който може да бъде повлиян, ако добавите захар или мед.

Ползите от жасминовия чай са многобройни. Ще изброим няколко:

Борба със стреса и безпокойството: успокояващите свойства на зеления чай и релаксиращият аромат на жасмин правят този чай перфектна смес за облекчаване на симптомите на стрес и тревожност.

Помага за контролиране на теглото: Много диетолози са съгласни, че добавянето на чай от жасмин към вашата диета може да ви помогне да отслабнете много по-бързо. Това се дължи на засищащите свойства на чая от жасмин.

Облекчава симптомите на настинка: антибактериалните и антивирусните свойства на жасминовия чай са отговорни за това да действат като съюзници на вашата имунна система. Благодарение на това преодоляването на общия дискомфорт, причинен от настинка, е много по-лесно.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Прочетете още: Грижа за твоето здраве

Посетете канала ми в YouTube Домашна кухня с Дани

Чай от жасмин

Съставки Листа от жасмин – 1 супена лъжица Вода – 2 чаши

Препоръчано видео

video
Невероятно! Ефективно на 100%!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *