Нежният аромат на липата носи сладост и здраве! Чудните ползи от липовия чай

1 401

Нежният аромат на липата носи сладост и здраве! Чудните ползи от липовия чай

Липата съдържа етерични масла, флавоноиди, слузести вещества, танини, гликозиди, сапонини, витамин С и др.

Липата е широко разпространено дърво – в цяла Европа и Западна Азия. На височина може да достигне 10 и повече метра. Уникалният набор от фитохимикали, витамини и минерали, който се съдържа в липата я прави един от най-използваните билкови чайове.

Чаят от липов цвят има много мек вкус и аромат, той навява спомени за летни вечери изпълнени с дъхав мирис на липа. Когато се накисне, той придобива топъл, червено-кафяв цвят. Липовият чай е не само вкусен, но и много полезен. Съдържащите се слузни вещества облекчават позивите на кашлица и успокояват възпаленото гърло. Гликозидите в цветовете имат противовъзпалително и аналгетично действие, те могат да помогнат при трескави настинки, грипоподобни инфекции и спазми.

Ползи на чая от липа за нашето здраве:

  • Чаят от липа помага на храносмилателната система – в повечето случаи, когато сме нервни, това оказва влияние върху нашата храносмилателна система. Ако имате болки в стомаха, породени от притеснение, си направете чай от липа. Той е толкова полезен, че ще облекчи тези болки. Чаят от липа е известен и със своите стимулиращи храносмилането свойства, което, от своя страна, значи, че може да помогне да се повиши апетитът.
  • Помага за лечение на настинка и грип, като облекчава техните симптоми. Ако не можете да преустановите кашлицата и кихането, то това означава, че най-вероятно сте настинали. В момента, в който почувствате втрисане, изпийте една чаша липов чай. Така ще облекчите болките в гърлото, както и кашлицата, защото липовият чай има отхрачващо действие. Освен всичко друго, чаят от лайка помага за понижаване на усещането за запушен нос. Той помага на тялото да се изпоти и по този начин да се изхвърлят вредните токсини от организма.
  • Подобрява сърдечната функция. Ежедневното пиене на липов чай подобрява сърдечната дейност. Помага за намаляване на сърцебиене и аритмия. Има данни, че липата действа и антихипертензивно.
  • Липа при стрес. Често се употребява при безпокойство и тревожност. Чаят от липа може да се използва и при деца с хиперактивност и нарушено внимание. Той действа релаксиращо и успокояващо. Но не пийте повече от 3 чаши през деня.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Прочетете още: Грижа за твоето здраве

Посетете канала ми в YouTube Домашна кухня с Дани

Чудните ползи от липовия чай


Препоръчано видео

video
Невероятно! Ефективно на 100%!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.