Шумът в ушите ще изчезне! Предотвратете загубата на слуха! Една стара народна рецепта

133 181

Съставки

Дафинови листа – 5 бр
Вода – 200 мл

Начин на приготвяне

Нарязваме или натрошаваме дафиновите листа в един буркан. Добавяме 200 милилитра вряща вода. В една малка тенджера слагаме кухненска кърпа и поставяме буркана, наливаме  вряща вода около буркана. Варим на слаб котлон за 40 минути. След това оставяме да се охлади до стайна температура. Прецеждаме и напояваме добре два памучни тампона. Поставяме ги в ушите и оставяме да действа 15 минути. Прилагаме 2-3 пъти на ден до пълно възстановяване.

Лечебни свойства на дафиновия лист:

Витамин С: дафиновите листа са богат източник на витамин С. 100 грама пресни дафинови листа осигурява около 46,5 мг от този витамин, който е еквивалентен на 77,5% от препоръчителния дневен прием (ПДП). Витамин С или аскорбинова киселина е мощен антиоксидант, който има важна роля в неутрализирането на свободните радикали от тялото и стимулира имунната дейност.

Витамин А: дафиновите листа са отличен източник на витамин А. 100 грама дафинов лист осигуряват 6185 IU (международни единици) или 206% от препоръчителния дневен прием (ПДП) на този витамин. Освен че е естествен антиоксидант, витамин С е жизненоважен за здравето на очите, лигавиците и кожата.

Фолиева киселина: 100 грама дафинов лист осигурява около 180 мг или 45% от ПДП. Фолатите са необходими в синтеза на ДНК, както и в периода преди забременяване за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при бебето.

Други витамини: Дафиновият лист подправка е добър източник витамини от група Б, като ниацин, пиридоксин, пантотенова киселина и рибофлавин. Тези витамини подпомагат ензимния синтез, функцията на нервната система и регулират метаболизма на тялото.

Етерични масла: Дафиновият лист съдържа летливи компоненти, като алфа-пинен, бета-пинен, мирцен, лимонен, линалол, а-терпинеол, геранил ацетат и евгенол. Тези съединения притежават антисептични средства, антиоксидантни и дори противоракови свойства. Етеричното масло от дафинови листа съдържа около 50% цинеол.

Минерали: Дафиновият лист е богат източник на минерали като мед, калий, калций, магнезий, манган, цинк, желязо и селен. Калият е важен компонент на клетъчните и телесни течности, контролира кръвното налягане и сърдечната честота, докато манганът и медът се използват от организма като кофактори на антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза. Желязото е от жизненоважно значение за образуването на червените кръвни клетки и е кофактор за ензима цитохром оксидаза.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства, бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Прочетете още: Грижа за твоето здраве

Посетете канала ми в YouTube Домашна кухня с Дани

Шумът в ушите ще изчезне! Предотвратете загубата на слуха! Една стара народна рецепта

Съставки Дафинови листа – 5 бр Вода – 200 мл

Препоръчано видео

video
Невероятно вкусно! Евтино и просто!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *