Как да избираме картофи за отделните рецепти

367

Как да избираме картофи

Как да избираме картофи за отделните рецепти

Разнообразието от картофи променя вкусовите и хранителни качества на нашите ястия. В зависимост от избора на картофи, ще получим по-меки или по-хрупкави картофи. Текстурата на ястието също е различна.

Картофите се класифицират според времето на прибиране. Ранните или пресните картофи обикновено са по-малки, по-фини и гладки и имат занижено съдържание на нишесте. Сезонните картофи се изваждат в оптималния момент на зреене, а късните – в края на картофения сезон. Късните картофи са по-големи, с по-дебела кожа и повече нишесте.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ВИДОВЕТЕ КАРТОФИ

Кенебек. Това е най-често срещаният вид картоф и именно той най-често е на разположение в кухнята ни. Има кафеникава кожа и белезникаво месо. Характеризира се с голям и неправилен размер. Покълва лесно, така че е добре да ги държим на тъмно място.
Мона Лиза. Тези картофи са овални и по-жълтеникави, както отвътре, така и отвън. Това е полуранен сорт картоф и се намира почти целогодишно по пазарите.
Дезире. Тези картофи имат по-издължена форма, червеникава кора и жълто месо. Запазва се свеж дълго време и не покълва лесно.
Бинте. Това е късен жълт картоф, петнист отвън и светло жълт отвътре. Тези картофи са големи и продълговати.
Феникс. Картофите от този сорт са със среден размер и имат закръглена, сплескана форма. Те са със жълтеникава кожа, по която има множество вдлъбнатини, а отвътре са с почти бяло месо.
Спунта. Това са средно късни картофи. Формата им е удължена и имат наситено жълт цвят на месото.
Барака. Това е вид късен картоф, овален и голям. Отвънка и отвътре е светло жълт на цвят.

КАКЪВИ ВИДОВЕ КАРТОФИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ВСЯКО ОТДЕЛНО ЯСТИЕ?

Пържени картофи. За приготвянето на пържени картофи най-подходящи са Барака и Мона Лиза. Преди да ги пържите, оставете картофите във вода за няколко минути, за да отделят нишестето си.
Печени картофи. За печене във фурна е препоръчително да използваме видовете Кенебек или Дезире. Ако печем картофите цели, добре е преди това да ги перфорираме на няколко места и да ги увием в алуминиево фолио.
Варени картофи. Най-подходящи са сортовете Барака или Кенебек. Добре е да ги варим цели, с кожата – по този начин запазват вкусовите си качества. Не забравяйте да добавяте сол към водата, в която ги варите – това предотвратява разваряването и разпадането на картофите.
Яхнии. За готвене на яхнии най-подходящи са късно прибраните картофи, защото съдържат повече нишесте и не се разпадат лесно. Използвайте Феникс или Барака.

Картофите са ни спасявали от глад и недохранване по време на всички войни, които сме имали безумието да водим. И затова толкова много ги обичаме. Те си остават основна храна и днес.

Прочетете още: Практични съвети

Посетете канала ми в YouTube Домашна кухня с Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.