Какъв ориз да изберем за най-добри резултати в готвенето

3 755

Какъв ориз да изберем

Какъв ориз да изберем за най-добри резултати в готвенето

Оризът е една от най-употребяваните храни по цял свят. Приготвен правилно, е невероятно вкусен и здравословен, но трябва да знаете какъв тип ориз да изберете, за да бъдат вашите рецепти перфектни.

Видове ориз
Има около 10 000 различни сорта ориз, но не всички от тях са еднакво достъпни навсякъде.
Почти всички видове ориз имат сходен състав на хранителни вещества. С по-различни характеристики е кафявият ориз, защото съдържа по-голямо количество фибри и силиций.

Един от най-често срещаните начини за класифициране на ориза е според формата на зърното му:

Дълъг: най-често срещаните видове дълъг ориз са Басмати, Жасмин и Ферини. Те са най-разпространени в индийската кухня и се характеризират с голямо количество нишесте, поради което, след варене, се получават по-твърди и леко рохкави зърна.
Среден: най-често срещаните видове среднозърнест ориз съдържат по-малко нишесте от дългозърнестия. Зърната му, при готвене, също стават рохкави, но по-меки. Най-известните видове са Карнароли и Бомба. Тези видове са идеални за приготвяне на ястия като паеля или оризов пудинг.
Къс: този вид ориз има много по-малко нишесте от горните два, така че, при готвене, става по-мек и по-лепкав. Най-разпространени са Арборио и Виалоне нано. Този вид ориз е идеален за приготвяне на ризото.

Класификация по гастрономически характеристики
Можем също така да класифицираме ориза според на неговите гастрономически характеристики, тоест на базата на различните аромати, вкусове или текстури.

Ароматен ориз: оризът Бомба почти не добавя вкус или аромат към ястието, за разлика други сортове като жасмин или тайландски ориз, които отделят характерния си аромат.
Лепкав ориз: тези видове ориз придават специфична хомогенна текстура на ястието. Пример за това са култовите сладкиши – Японско мочи.
Пигментен ориз: това са различните видове цветен ориз, които се намират по-трудно, но са много подходящи за приготвяне на специални и по-ефектни ястия. Най-разпространен е попареният или задушен ориз, който е с жълт цвят. Има също и лилав, червен и дори черен ориз. Най-разпространеният черен ориз е Венере.

Дивият ориз заслужава по-специално внимание, тъй като сам по себе си не е сорт ориз, а съвсем друго растение. Обикновено се предлага премесен с бял ориз. Произходът му е от Канада. Дивият ориз изисква повече време за готвене от другите сортове и относително запазва твърдостта си. Идеален е за салати и гарнитура.

Кой ориз да изберем, според рецептата за готвене
Паеля: най-добрият вариант за това ястие е оризът Бомба.
Ризото: идеалният избор за ризото са Арборио или Карнароли.
Суши: В хранителните вериги ще го намерите като ориз за суши.
Гарнитури или салати: най-добрият избор е между дългозърнестия ориз Басмати или Див ориз.

Прочетете още: Практични съвети

Посетете канала ми в YouTube Домашна кухня с Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *