Как да съхраняваме храната си?… или как да спестим пари

359

Как да съхраняваме храната

Как да съхраняваме храната си… или как да спестим пари?

Изхвърлянето на храна граничи с престъпление. Правилното съхранение на храната не само ще предотврати разхищаването ѝ, когато по света много хора гладуват, но ще допринесе и за балансиране на семейния бюджет.

Знаете ли, че една трета от съдържанието на контейнерните за отпадъци е храна? Според данни на ООН само в Европа се изхвърлят 88 милиона тона храна годишно. Това количество е годишната потребност на 3 милиарда души. И е важно да се уточни, че голямото разхищение не се провокира от магазини или ресторанти, а от домакинствата. Ако искаме да спрем това, трябва да възприемаме себе си като част от проблема и чрез култивирани на елементарни навици, да бъдем и част от неговото решение.

Източникът на проблема
Цифрите по-горе са стряскащи, но… защо се губи толкова много храна? Факторите са най малко два – купуваме повече от необходимото и не знаем как да съхраняваме храната.

Планиране
Цените на храните се покачват всеки ден и са основен разход в бюджета на домакинствата. За да спестим пари и предотвратим разхищението на храната, която купуваме, е нужно да спазваме само едно просто правило – планирано пазаруване. Какво означава това?
Преди да отидете в магазина:

  • Направете ревизия на кухнята си – проверете с каква храна и количества разполагате.
  • На тази база планирайте какви и колко готвения могат да се извършат за една седмица. Закуски, обяди, вечери, празници, почивни дни… Важно е да планирате предстоящата седмица така, че в нейните менюта да използвате храната, с която вече разполагате. Направете менюта за седмицата.
  • Изхождайки от това планиране, направете списък от каква и колко храна се нуждаете, за да допълните липсите към наличната храна. Направете списък на видовете и количествата храни, които трябва да закупите. Когато отидете в магазина, избягвайте да купувате импулсивно, придържайте се към списъка в ръката си.

Предимства на правилното съхранение на храната
Освен негенерирането на хранително отпадъци, чрез правилното съхранение ще спечелите:

  • Балансиран семеен бюджет, поради липса на излишно харчене на пари за храна, с която вече разполагате или не ви е нужна в менюто за идната седмица.
  • Ще разполагате винаги с прясна храна.
  • Ще консумирате всички хранителни вещества, съдържащи се в храните, което ще подобри здравословната ви кондиция.
  • Планираното готвене ще ви осигури по-разнообразно хранене.
  • Калкулирайки и съхранявайки правилно храната, ще прекарвате по-малко време в кухнята. И ако вече сте там, ще имате ясна и точна представа какво и кога ще направите.

Как да съхраняваме храната?

Плодове
Плодовете нямат дълъг срок на годност, затова следвайте долните препоръки:

В хладилник: Всички плодове трябва да се съхраняват в отделения на хладилника, които са предназначени за тях, защото поддържат по висока температура. Ябълки, круши, пъпеши, папая трябва да се съхраняват отделно от другите плодове. Червените плодове (ягоди, боровинки, къпини…) трябва да се съхраняват в перфорирани найлонови торбички. Разрязаните плодове трябва да бъдат в херметически затворени и да се консумират в рамките на 3-5 дни.

Замразени плодове: ако обичате шейкове, смутита и зелени сокове, можете да съхранявате плодовете за тяхното приготвяне дълбоко замразени, в херметически затворени торбички. Има много плодове, които можете да замразите, например червени плодове, ананас, папая… Но плодове, като ябълки, не се препоръчва да се замразяват.

На стайна температура: За някои плодове не се препоръчва или не е необходимо да се съхраняват на студено,  освен ако не са нарязани. Сред тях са банани, лимони, манго, мандарини, портокали. Важно е да се следи обаче за състоянието на на зреенето им.

Допълнителна препоръка: най-добре е да купувате малки количества плодове и да ги редувате. Издържливостта на плодовете е кратка, но начинът им на съхранение ще повлияе значително на тяхната дълготрайност.

Зеленчуци
За по добрата организация на зеленчуците е добре да бъдат разделени в торбички, по видове.

Моркови: съхранявайте ги в перфорирани торбички. Това ще ги предпази от омекване, няма да поемат влага и ще бъдат свежи до две седмици.

Чушки: съхранявайте ги в перфорирани торбички. Преди да ги сложите в торбичките, се уверете, че са напълно сухи. Ще бъдат свещи до 15 дни.

Маруля, спанак и други зеленолистни зеленчуци: измийте ги и ги подсушете много добре, ключът към консервирането им е да не остане и капка вода. След това ги увийте в мека хартия (салфетка) и ги сложете в херметически затворена торбичка. Съхранявайте ги на най-студеното място в хладилника.

Билки: кориандър, магданоз, мента… те са много деликатни, затова ги поставете в съд с вода, който сложете в хладилника.

Чесън и лук: не е задължително да се съхраняват в хладилник. Съхранявайте ги в отворен, проветлив контейнер, на сухо и хладно място, без пряк достъп на слънчева светлина.

Картофи: могат да се съхраняват и извън хладилника. Съхранявайте ги в в хартиена опаковка (торба), на хладно място, защитено от пряка слънчева светлина. Картофите и лукът трябва да са в отделни контейнери. Ще бъдат свежи до един месец.

Домати: Ако не са напълно узрели, можете да ги съхранявате на стайна температура, без пряк достъп на слънчева светлина. След като узреят, трябва да ги преместите в хладилника. Ще останат свежи 3-4 дни.

Месо и риба
Съхранението на месо и рибни продукти винаги е било предизвикателство в кухнята. Най-добрият начин е да бъдат дълбоко замразени, в отделни торбички, на малки порции и да се размразяват само порции, които ще се консумират непосредствено.  Консервирането му е деликатно, винаги трябва да спазвате студената верига. Най-добре ги съхранявайте разделени на порции, за да размразите само порцията, която ще изядете през деня. Правилното съхранение на месото и рибата ще ги запази в добро състояние за около 3 месеца.

При размразяване е важно да спазвате два принципа: никога не размразявайте и после да замразявате повторно; не оставяйте порцията да се размразява на стайна температура (на кухненския плот), а я поставете в съд, който сложете в хладилника.

Други храни
Консерви: ако използвате консерви, трябва да проверявате и контролирате срока им на годност. Консервите с най-малък срок на годност подредете най-отпред, а останалите – отзад. Така ще ги консумирате според срока им на годност.

Приготвена на храна: Ако планирате да сготвите повече порции от дадено ястие, за да имате готова храна за няколко дни или седмица, това не е лоша идея. Трябва да си давате сметка обаче, че готовата храна може да издържи между 3 и 4 дни. Затова е препоръчително да съхранявате част от нея в хладилника, а останалата да етикирате и замразите.

Хляб: Хлябът може да издържи по-дълго, отколкото си мислите, ако го съхранявате добре. Препоръчително е да го съхранявате в хартиена или платнена торбичка, така ще елиминирате влагата. На стайна температура може да издържи между 2 и 3 дни. Съхранението на хляб в хладилник не се препоръчва, защото поема влага. Но… нарежете хляба на филийки, сложете ги в херметически затворен съд, а съда – във фризера. Това вече е начин.

Ние сме едно семейство. И обитаваме един дом – Земята. Наши са избора и отговорността как ще го подредим и как ще живеем.

Прочетете още: Практични съвети

Посетете канала ми в YouTube Домашна кухня с Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *