Няколко трика за готвене на спагети и макарони

12 687

спагети и макарони

Няколко трика за готвене на спагети и макарони

Ще споделя няколко прости трика за готвене на спагети и макарони. Най-срещаните проблеми при готвенето на спагети или макарони са, че понякога се начупват, залепват едни за други или по тенджерата, стават блудкави на вкус, преваряват се… Следвайки няколко лесни стъпки, спагетите или макароните ви винаги ще стават вкусни.

По-смело със солта
Много хора се страхуват да добавят сол към водата, в която варят спагетите или макароните. Други слагат твърде малко – една щипка, сякаш солят пържола или домати. Без или с малко сол, спагетите или макароните ни винаги ще остават твърди като пластмаса. Без страх можете да сложите една шепа сол, нищо че водата ще се пресоли. Тя не ни е нужна. За сметка на това спагетите или макароните ще омекнат и сърцевината им ще набъбне. А сол ще поемат малко.

Залепват!
Това се случва по няколко причини. И има няколко начина да го избегнете. Единият е да добавите малко зехтин или олио към водата. Другият е, просто да намалите котлона и да разбърквате с дървена лъжица, особено през първите няколко минути на варенето.

Или много твърди, или много меки
Този въпрос е по-деликатен и зависи повече от вкуса на всеки. На мен ми допадат макарони които са меки отвън, но леко твърда сърцевина. Някои хора обичат изцяло меки макарони или спагети. Консистенцията зависи от съотношението вода/продукт и продължителността на варене. Ако искате да получите напълно меки макарони или спагети, варете повече продукт в по-малко вода, с повече сол във водата, на по-слаб котлон, по-дълго време и оставете продуктите да престоят в топлата вода около 15 минути. Обратно – ако искате да получите леко твърда сърцевина, варете в повече вода, с по-малко сол, на една идея по-силен котлон, за по-кратко време и извадете продукта веднага от водата. При варенето трябва постоянно да се контролира текстурата на спагетите или макароните, за да улучите точния момент за желания резултат.

Сосът?
Най-добрия трик за вкусен сос за макарони или спагети е да отделите малко от водата, в която ги варите и след това, когато приготвите какъвто и да е сос, да добавите 2-3 супени лъжици от тази вода към соса. Какъвто и сос да приготвите за заливка на макароните или спагетите, ако не го гарнирате с вода от продукта, той ще е блудкав.

Надявам се тези трикове за приготвяне на любимите ни макарони и спагети да са ви полезни и да ви харесат.

Прочетете още: Практични съвети

Посетете канала ми в YouTube Домашна кухня с Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.