Видове испанска паеля. Едно от традиционните испански ястия

632

испанска паеля

 

Видове испанска паеля

Едно от традиционните испански ястия, което всеки посетител на Иберийския полуостров трябва да опита.

Представям ви осемте съществуващи вида испанска паеля и съставките за тяхното приготвяне.

Паелята е едно от най-известните и представителни ястия на испанската кухня. Въпреки че всички паели имат обща база, както ще видим по-долу, има различни видове и вкусове испанска паеля.

Туристическите заведения, особено по крайбрежието на страната, използват паелята като туристическа атракция и испанците често я приготвят в различните ѝ видове. Иберийците са измислили голям брой варианти на паелята, всяка от тях със собствен, уникален вкус и начин на приготвяне. Тук споделям най-известните видове испанска паеля.

Валенсианска паеля

Ако трябва географски да определим паелята, определена локация на испанската територия, тази точка ще бъде Регион Валенсия. Това, без съмнение, е мястото с най-големи традиции, когато става въпрос за паеля и поради тази причина валенсианската паеля е един от най-типичните видове в страната. И това е така, защото е известно, че първата рецепта за паеля е създадена във валенсианския регион Левант под името Arroz a la Valenciana.

Ако искаме да говорим за произхода на това ястие, трябва да се върнем няколко века назад, когато то се е появило именно в тази средиземноморска област. Левант е бил и си остава много развит регион за отглеждане на ориз на полуострова.
Традицията на паелята бързо се разпространява и в останалата част на страната и скоро се превръща в емблематично национално ястие. Но всички видове испанска паеля произлизат от един подвид – Валенсианската паеля.

Регулаторен съвет към Община Валенсия е регулирал Валенсианската паеля като Arroz de Valencia и, заедно с Министерството на земеделието на региона, са задали списък с основните съставки, които една паеля трябва да притежава, за да бъде Валенсианска паеля.

По този начин имаме десет съставки, които не могат да липсват във Валенсианската паеля и те са следните: ориз, пиле, заек, зелен фасул, рожков (вид зеленикаво бобово растение), домат, зехтин, вода, шафран и сол.

Начинът на приготвяне на това ястие е за предпочитане да бъде на огън, в съд, който дава името на ястието (паеля или паелера), като се използва средно голям ориз. Обикновено първо се варят съставките, заедно или поотделно, след което се добавя и ориза, който сега се вари заедно с останалите съставки, за да поеме вкусовете им. След като оризът е готов, ястието се оставя да престои за около пет минути и е готово за консумация.

Този начин на приготвяне на паеля се използва и за останалите разновидности, които ще видим по-долу.

Паеля с месо

Паелята с месо е много типична за испанските домове. Използваното месо обикновено е пилешко и по-рядко заешко.
Традиция е паелята с месо да се яде със семейството в неделя, но е обичайно менютата на ресторантите да включват паеля и в четвъртък. Някои казват, че това е така, защото в миналото това бил денят, в който обслужващият персонал е в почивка, но няма проблем ястието да се остави полуприготвено от предния ден или дни.
Друга хипотеза предполага, че семействата в миналото са започнали да излизат да се хранят по ресторанти и в четвъртък, защото не са имали обслужващ персонал по домовете, а ресторантите са решили да се възползват от културните и гастрономически навици на испанците и залагат на това ястие, предлагайки го, сякаш е неделя.
Във всеки случай и във всеки ден от седмицата паелята с месо е един от най-сложните видове испанска паеля. Но е истинско удоволствие за тези, които не обичат морски дарове и риба.

Паеля с риба или морски дарове

Паелята с риба или морски дарове е една от звездите в испанското меню. Както подсказва името му, тя се прави със съставки от морето.
Ако продължим с традицията да се яде паеля в четвъртък, има още една теория, която е свързана с морските дарове. Смята се, че много ресторанти я включват в менютата си в този ден от седмицата, за да изразходват рибата и мидите, преди отново да попълнят асортимента си в петък.
Миди, скариди или калмари не могат да липсват в паеля с морски дарове. Това е много типично ястие в крайбрежните райони, предвид лесния достъп до пресни морски дарове. През летните месеци заведенията в крайбрежните райони са пълни с туристи, които консумират това ястие.

Смесена паеля

Смесената паеля е микс от паеля с месо и паеля с морски дарове. В резултат на това се получава паеля, приготвена от миди, скариди и калмари, пиле или заек.
Първо се сварява софрито (зеленчуците и подправките), след това се добавя месото и по-късно оризът, като за последно се оставят морските дарове. Това е малко спорен вид паеля, тъй като за мнозина тя не е автентична и не трябва да бъде определяна като един от видовете испанска паеля, но истината е, че консумацията ѝ е станала толкова широко разпространена и популярна, че на практика е така.
Ароматът от комбинацията от съставки на тази паеля е много специфичен и съблазнителен, което прави смесената паеля толкова популярно ястие.

Черна паеля – черен ориз

Като вид испанска паеля можем да включим черната паеля или черния ориз. Тази паеля е популярна предимно в северна Испания, по-точно в Галисия.
Името му се дължи на цвета, тоест на мастилото, с което калмарите оцветяват ориза. Ароматът на тази паеля е много характерен и наситен, което ѝ печели колкото последователи, толкова и противници. Съставките и начинът на приготвяне са много подобни на тези, на паелята с морски дарове.

Вегетарианска паеля

Вегетарианската паеля е вид паеля, създадена от хора, които не консумират животински продукти.
Така се появява така наречената вегетарианска паеля.
Както се досещате, съставките на този вид паеля са само зеленчуци, като артишок, аспержи, гъби, маслини и други.

Ориз с омар

Разновидност на паелята с морски дарове е оризът с омар, който благодарение на специалния си вкус и специална съставка си е спечелил правото да бъде отделен вид паеля.
В случая единственият морски дар, който се включва в ориза, е омарът, придавайки уникален вкус на ястието. Трябва също да се спомене, че това е най-скъпият вид испанска паеля, поради високата цена на омара.

Бяла паеля

И накрая е един по-малко популярен вид паеля: бялата паеля.
За нея е характерна липсата на оцветители, така че оризът не пожълтява, а запазва автентичния си бял цвят.
Обичайно бялата паеля има същите съставки като всяка от предишните паели, просто няма шафран.

Тук прегледах осемте най-известни вида испанска паеля. Много ресторанти включват в менютата си, като паеля, някои оризови ястия, приготвени от различни съставки, като сепия или друга риба. Тук става въпрос обаче за ястия с ориз, а не за автентична паеля, тъй като съставките на тези ястия се различават от първоначалната идея за това типично испанско ястие – паелята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *