Великденски козунак с пълнеж

 

Великденски козунак с пълнеж

     

Великденски козунак с пълнеж

Продукти

Тесто за козунак – 1,5 кг.
Захар – 100 гр.
Бадеми – 100 гр.
Домашен сладкарски крем – 500 гр.
Яйца – 1 бр.
Захаросани сушени плодове

Начин на приготвяне

(За да видите как да си приготвите тесто за козунаци, кликнете тук: Тесто за козунаци.)

Оставяме си малка част от тестото, а останалото изтъняваме в кръгла форма чрез притискане или въртене, правим отвор в центъра и с равномерни движения разтегляме тестото по всички краища, докато получим формата на голям геврек. Режем го от двете страни, така, че да получим два полумесеца и изправяме полумесеците в прави масури.

Разточваме останалата част от тестото в продълговата форма. Режем разточването на две равни части. Върху едната част поставяме единия масур. Правим прорези по разточената част и премятаме оформените ленти една върху друга по цялата дължина на масура. Сега завиваме тестото отново на полумесец и го слагаме по периферията на кръгла тава, която предварително сме покрили с хартия за печене.

Оформяме по същия начин още един полумесец от останалата част на тестото, която също слагаме в тавата, така, че да се оформи кръг от тесто с отвор по средата. В отвора слагаме кръгла форма, която е пригодена за печене във фурна и оставяме козунака да престои 1 час, за да втаса.

(По-нагледно вижте от видеофайла по-долу.)

Намазваме отгоре козунака със сурово яйце и остана да добавим орнаменти, преди да го сложим да се пече.

За орнаментитите са ни нужни: 100 гр. захар, 100 гр. бадеми и захаросани сушени плодове. (Всеки може да използва за орнаментите продукти по вкус или такива, които има под ръка.). Нареждаме предварително нарязаните захаросани сушени плодове, поръсваме със захар и бадеми.

Печем в предварително загрята на 180° фурна.

След като нашият Великденски кекс се опече, вадим го от тавата и го режем напречно през средата, така, че да се оформи дъно и капак. Върху дъното разстиламе 500 гр. домашен сладкарски крем, поставяме отгоре капака и леко притискаме, за да слегне кремът.

(За да видите как да си приготвите домашен сладкарски крем, кликнете тук: Домашен сладкарски крем.)

Нашият Великденски козунак с пълнеж е готов за консумация.

Добър апетит!


Прочетете още: Десерти

Посетете канала ми в YouTube Домашна кухня с Дани

Вижте видеофайла


Пoдобни рецепти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *