Питка Дани

 

Питка Дани

     

Питка Дани

Продукти

Тесто – 1 кг.
Масло – 100 гр.
Сирене – 200 гр.
Яйца – 1 бр.

Начин на приготвяне

Разточваме 3 парчета от тестото в кръгла форма с диаметър 40 см. (или колкото ни е широка тавата).

(За да видите как да си приготвите тестото, кликнете тук: Домашно тесто.)

Намазваме едното разточено парче с разтопено масо и натрошаваме сирене (около 30-40 гр.). Слагаме второто разточено парче отгоре и разтчваме двата пласта, за да прилепнат, след което намазваме отгоре отново с разтопено масло и натрошаваме сирене. Добавяме отгоре третото разточено парче, отново разточваме и поставяме трите пласта в тава, която предварително сме покрили с хартия за печене.

Разрязваме пластовете на равни триъгълници, след което навиваме на руло всеки триъгълник – от центъра към периферията на тавата. По-нагледно вижте видеофайла по-долу.

Разточваме малка част от тестото в кръгла форма с диаметър около 10 см. и го разрязваме с валяк-нож за тесто. Правим малка топка от тесто и я увиваме с разрязаното тесто, така, че да се оформят фигурките от разрязването. Поставяме топката в центъра на тавата.

Сега разточваме в кръгла форма още 3 парчета тесто, както сторихме това по-рано и по същия начин ги нареждаме едно върху друго, с разтопено масло и сирене между пластовете. Разточваме трите пласта, за да прилепнат и ги разрязваме на равни триъгълници. Правим прорез по дължината на всеки триъгълник и промушваме острия му край през отвора на процепа два пъти, за да може да се усучи тестото. Така приготвените форми нареждаме в тавата, с острият край към периферията, а със заобления – към топката в центъра.

Оставяме питка Дани да престои 30-ина минути, за да се надигне, след което намазваме със сурово яйце и я слагаме да се пече в предварително загрята на 180° фурна.

Когато нашата питка Дани се опече, вадим я от фурната, поръсваме със студена вода, завиваме я и, когато се задуши, е готова за консумация.

Добър апетит!


Прочетете още: Тестени изделия

Посетете канала ми в YouTube Домашна кухня с Дани

Вижте видеофайла


Пoдобни рецепти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.