Питка с плетеница

 

Питка с плетеница

     

Питка с плетеница

Продукти

Тесто – 1 кг.
Масло – 50 гр.
Крема сирене – 150 гр.
Яйца – 1 бр.

Начин на приготвяне

Разточваме една малка част от тестото на не много тънко. (За да видите как да си приготвите тестото, кликнете тук: Домашно тесто.) След това разрязваме разточеното тесто на две равни половини. Намазваме едната половина с разтопено масло и я слагаме върху намазаната страна на другата половина. Намазваме отгоре пак с разтопено масло.

Оставяме така приготвената заготовка от двата пласта настрани и си разточваме още една малка част от тестото, която слагаме отгоре върху приготвената заготовка от двете предишни разточвания. Сега разточваме трите пласта тесто, които получихме. Отгоре намазваме с разтопено масло и добавяме, по дължина, 3-4 лъжици крема сирене. Завиваме трите пласта на руло и оставяме рулото настрани.

Разточваме още една малка част от тестото, след което правим прорези по ширина през 2-3 см.. Започваме от единия край да преплитаме всяка лента от тестото със следващата (по нагледно вижте във видеофайла по-долу). Покриваме с оплетеното тесто рулото от предните разточвания и слагаме така приготвената заготовка в кръгла тава, чието дъно предварително сме покрили с хартия за печене.

Подготвяме по същия начин още една заготовка и слагаме и нея в тавата. Слагаме така двете заготовки в тавата, че да се запълни по краищата, а в средата да остана празна. Сега трябва да приготвим тесто, за да окомпялектоваме питката.

Приготвяме си още едно руло от три пласта тесто, както предните две, без обаче да добавяме отгоре четвъртия пласт от плетено тесто. Нарязваме рулото на равни парчета от по 4-5 см. и ги нареждаме в центъра на тавата.

Оставяме нашата питка с плетеница да престои за около 30 мин., за да се надигне, след което можем вече да я сложим в предварително загрятата на 180° фурна.

Когато питката се опече, изваждаме я, поръсваме със студена вода и я завиваме.

Нашата питка с плетеница е готова за консумация.

Добър апетит!


Прочетете още: Тестени изделия

Посетете канала ми в YouTube Домашна кухня с Дани

Вижте видеофайла

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *