Торта Шоколадов мус

2 983

 

Торта Шоколадов мус

Торта Шоколадов мус

Продукти за блата

Форма за торта с диаметър 18 см.
Бисквити – 200 гр.
Масло – 100 гр.
Черен шоколад – 200 гр.

Начин на приготвяне на блата

Натрушаваме бисквитите в кухненския робот. Добавяме маслото и пасираме продуктите. Изсипваме сместта във формата за торта и я разстиламе по дъното.

Продукти за муса

Сметана – 500 мл.
Бейлис – 100 мл.
Захар – 100 мл.
Черен шоколад – 200 гр.
Масло – 100 гр.
Желатин – 20 гр.
Кондензирано мляко – 150 гр.

Начин на приготвяне на муса

В една охладена във фризера купа сипваме сметаната и започваме да я разбиваме с миксера. Когато сметаната се понадигне малко, добавяме бейлиса и продължаваме да разбиваме. Щом сметаната се надигне още, добаряме захарта и продължаваме да разбиваме, докато сметаната се сгъсти достатъчно.

Отделно приготвяме шоколадовата смес за муса, която ще добавим към разбитата сметана. Приготвяме си предварително желатин, хидратиран в малко студена вода и след това втечнен чрез загряване. В кухненския робот натрошаваме черния шоколад и го пасираме. Добавяме кондензираното мляко и маслото, и отново пасираме. След като сместта е пасирана, включваме кухненския робот на 3 мин., 90°. Когато програмата на робота завърши, добавяме шоколадовата смес към разбитата сметана и разбъркваме, докато получим хомогенна смес.

Изсипваме готовия мус върху блата във формата за торти и слагаме тортата в хладилника за 3 часа, за да стегне.

Продукти за глазурата

Черен шоколад – 200 гр.
Масло – 100 гр.
Сметана – 100 мл.
Желатин – 10 гр.

Начин на приготвяне на глазурата

Натрошаваме шоколада в една купа, заливаме го със сметаната, добавяме маслото и желатина (приготвен предварително, както е указано по-горе) и разтопяваме продуктите чрез затопляне ( в микровълнова или обикновена фуран).

Изчакваме глазурата да се охлади до стайна температура и заливаме с нея равтомерно тортата. Размазваме със шпатула страниците на тортата, за да се разнесе шоколадовата глазура навсякъде и вече можем да украсим нашата торта Шоколадов мус.

Добър апетит!


Прочетете още: Десерти

Посетете канала ми в YouTube Домашна кухня с Дани

Вижте видеофайла

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *